Samosy
W sobotnie popołudnie wybraliśmy się całą rodzinką do parku wodnego w Krakowie zabawy było mnóstwo a wiadomo po takiej zabawie w wodzie człowiek się robi bardzo ale to bardzo głodny razem z mężem uwielbiam Indyjską kuchnię wybraliśmy się więc do takiej restauracji , tam na przystawkę były samosy co było inspiracją do dzisiejszego obiadu bo młoda stwierdziła że są pyszne ! Do zrobienia będą nam potrzebne :
- 3 szklanki mąki( można użyć zwykłej albo z ciecierzycy ja dałam pół na pół)
- 1/2 kostki masła roślinnego (wegańskie)
- sól
- ciepła woda (u mnie byłą to szklanka)
Z podanych składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Do sporządzenia farszu użyłam:
- 4 ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki
- 1 cebula pokrojona w drobniutką kostkę
- mrożony groszek dodajemy tyle ile chcemy
- garam masala
- curry
- ząbek czosnku
- chilli
- sól
- pieprz
Pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni następnie dodajemy groszek, ziemniaki i przyprawy smażymy przez 10 minut zamiast soli można użyć sosu sojowego indyjskiego .
Zrobiony farsz odstawiamy do wystygnięcia.
Zimne ciasto wyciągamy z lodówki i odrywamy średnie kawałki ciasta rozwałkowujemy następnie przecinamy, składamy do kształtu rożka wkładamy farsz i zalepiamy . Smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku obydwa sposoby wypróbowałam :)
Przepraszam za jakoś zdjęć:(
OdpowiedzUsuńbardzo lubię samosy - świetna przekąska
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń