Samosy

W sobotnie popołudnie wybraliśmy się całą rodzinką do parku wodnego w Krakowie zabawy było mnóstwo  a wiadomo po takiej zabawie w wodzie człowiek się robi bardzo ale to bardzo głodny razem z mężem uwielbiam Indyjską kuchnię wybraliśmy się więc do takiej restauracji , tam na przystawkę były samosy co było inspiracją do dzisiejszego obiadu bo młoda stwierdziła że są pyszne ! Do zrobienia będą nam potrzebne :
  •  3 szklanki mąki( można użyć zwykłej albo z ciecierzycy ja dałam pół na pół)
  • 1/2 kostki masła roślinnego (wegańskie)
  • sól
  • ciepła woda (u mnie byłą to szklanka)
Z podanych składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Do sporządzenia  farszu użyłam:
  • 4 ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki
  • 1 cebula pokrojona w drobniutką kostkę
  • mrożony groszek dodajemy tyle ile chcemy
  • garam masala 
  • curry
  • ząbek czosnku
  • chilli
  • sól
  • pieprz
Pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni następnie dodajemy groszek, ziemniaki i przyprawy smażymy przez 10 minut  zamiast soli można użyć sosu sojowego indyjskiego .
Zrobiony farsz odstawiamy do wystygnięcia.
Zimne ciasto wyciągamy z lodówki i odrywamy średnie kawałki ciasta rozwałkowujemy następnie przecinamy, składamy do kształtu rożka wkładamy farsz i zalepiamy . Smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku obydwa sposoby wypróbowałam :)

Komentarze

  1. Przepraszam za jakoś zdjęć:(

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię samosy - świetna przekąska

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie wypróbuję przepis, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kluski na parze inaczej

Pasztet!!!

Ciecierzyca