Urodzinowe przękąski
Tak więc piszę ten post bo obiecałam przepisy na przepyszny tort kanapkowy i inne smakowitości, przepraszam że trwało to tak długo ale musiało to nabrać jak to moja Mama mówi "mocy urzędowej". Za oknem szaro, zimno i deszczowe w taką pogodę tylko człowiek myśli aby się zaszyć pod kołdrą . 2 urodzinki Kinetik Fitness były naprawdę udane każdy z nas się przebrał i dobrze bawił, było tyle różności,piękny tort babeczki, sałatki, poncz...
Ale ja dla was mam przepisy na wegańskie potrawy , które mam nadzieję wszystkim smakowały życzę miłej zabawy w przygotowywaniu tych potraw.
Torcik Kanapkowy
HUMUS- ciecierzyce płuczemy pod wodą wkładamy do blendera i blendujemy, dodajemy wyciśnięty czosnek sok z cytryny sól pieprz i blendujemy na gładką konsystencje.
PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU- jeżeli używamy groszku z puszki płuczemy pod wodą,blendujemy dodajemy resztę składników i dalej blendujemy na gładką konsystencję.
MAJONEZ- ugotowane ziemniaki blendujemy razem z pozostałymi składnikami
Teraz już tylko poskładać trzeba wszystko i gotowe:)
ZAWIJASY ZE SZPINAKIEM I ZIEMNIAKAMI:
CIASTO:
Drożdże cukier wodę i jedną łyżkę mąki łączymy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia.Do większej miski wsypujemy mąkę dodajemy masło i sól, gotowy zaczyn przelewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Jak ciasto będzie odchodzić od ręki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.Ale ja dla was mam przepisy na wegańskie potrawy , które mam nadzieję wszystkim smakowały życzę miłej zabawy w przygotowywaniu tych potraw.
Torcik Kanapkowy
HUMUS
Pasta z zielonego groszku- puszka zielonego groszku(można użyć mrożonego tylko wcześniej go ugotować)
- pietruszka
- łyżka musztrady
- sól,pieprz
- można dodać ząbek czosnku
- 3 ugotowane ziemniaki+troszkę wody
- gałka muszkatołowa
- sól,pieprz
- łyżka musztrady
HUMUS- ciecierzyce płuczemy pod wodą wkładamy do blendera i blendujemy, dodajemy wyciśnięty czosnek sok z cytryny sól pieprz i blendujemy na gładką konsystencje.
PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU- jeżeli używamy groszku z puszki płuczemy pod wodą,blendujemy dodajemy resztę składników i dalej blendujemy na gładką konsystencję.
MAJONEZ- ugotowane ziemniaki blendujemy razem z pozostałymi składnikami
Teraz już tylko poskładać trzeba wszystko i gotowe:)
ZAWIJASY ZE SZPINAKIEM I ZIEMNIAKAMI:
CIASTO:
- 0,5 kg mąki
- 1/2 kostki masła (ja użyłam wegańskiego)
- sól
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
FARSZ
- ugotowane ziemniaki ugniecione z łyżką masła
- świeży szpinak
- garam masala
- chilli
- pieprz
- sól
- czosnek
- cebula pokrojona w kosteczkę
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy , kładziemy równomiernie nasz farsz i zwijamy jak roladkę, następnie kroimy roladkę na mniejsze porcje i rozkładamy na blaszce pieczemy w piekarniku w 200 stopni pieczemy od 20-25 minut.
BABECZKI
Mleko, sok, olej miksujemy aż zacznie się pienić dodajemy cukier a następnie cały czas miksując dodajemy mąkę , masa musi być gładka bez grudek na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Gotową masę przekładamy do foremek pieczemy w 180 stopniach przez 22 minuty
ŚMIETANKA Z ORZESZKÓW NERKOWCA
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki cytryny
- 2 łyżki syropu z agawy (możecie użyć cukru rozpuszczonego w ciepłym soku z cytryny)
A TAK SIĘ BAWILIŚMY NA 2 URODZINKACH KINETIK FITNESS W CHRZANOWIE!!!!!!!!
Czy ta masa na babeczkach, to właśnie śmietanka z nerkowców?
OdpowiedzUsuńjak cudnie kolorowo :-)))
OdpowiedzUsuńTak Małgosiu to jest właśnie śmietanka z nerkowców
OdpowiedzUsuńRewelacja! Czegoś takiego szukałam. Dziękuję za przepis :-)
UsuńWpraszam się na imprezkę. PYCHA!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńCo za pyszności!!
OdpowiedzUsuńzapraszamy do zabawy
OdpowiedzUsuńhttp://wspanialetorty.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-nominowano-nas-i-my.html