Urodzinowe przękąski

Tak więc  piszę ten post bo obiecałam przepisy na przepyszny tort kanapkowy i inne smakowitości, przepraszam że trwało to tak długo ale musiało to nabrać jak to moja Mama mówi "mocy urzędowej". Za oknem szaro, zimno i deszczowe w taką pogodę tylko człowiek myśli aby się zaszyć pod kołdrą . 2 urodzinki Kinetik Fitness były naprawdę udane każdy z nas się przebrał i dobrze bawił, było tyle różności,piękny tort babeczki, sałatki, poncz...
Ale ja dla was mam przepisy na wegańskie potrawy , które mam nadzieję wszystkim smakowały życzę miłej zabawy w przygotowywaniu tych potraw.

Torcik Kanapkowy

HUMUS
  • puszka ciecierzycy 
  • łyżka soku z cytryny
  • pieprz sól
  • 5 ząbków czosnku
Pasta z zielonego groszku
  • puszka zielonego groszku(można użyć mrożonego tylko wcześniej go ugotować)
  • pietruszka
  • łyżka musztrady
  • sól,pieprz
  • można dodać ząbek czosnku
Majonez
  • 3 ugotowane ziemniaki+troszkę wody
  • gałka muszkatołowa 
  • sól,pieprz
  • łyżka musztrady
Chlebek tostowy ,można też upiec swój i odkroić twarde skórki!!

HUMUS- ciecierzyce płuczemy pod wodą wkładamy do blendera i blendujemy, dodajemy wyciśnięty czosnek sok z cytryny sól pieprz i blendujemy na gładką konsystencje.

PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU- jeżeli używamy groszku z puszki płuczemy pod wodą,blendujemy dodajemy resztę składników i dalej blendujemy na gładką konsystencję.

MAJONEZ- ugotowane ziemniaki blendujemy razem z pozostałymi składnikami

Teraz już tylko poskładać trzeba wszystko i gotowe:)

ZAWIJASY ZE SZPINAKIEM I ZIEMNIAKAMI:

CIASTO:
  • 0,5 kg mąki
  • 1/2 kostki masła (ja użyłam wegańskiego)
  • sól
  • 5 dag drożdży 
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1  łyżeczka cukru
Drożdże cukier wodę i jedną łyżkę mąki łączymy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia.Do większej miski wsypujemy mąkę dodajemy masło i sól, gotowy zaczyn przelewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Jak ciasto będzie odchodzić od ręki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.

FARSZ
  • ugotowane ziemniaki ugniecione z łyżką masła 
  • świeży szpinak
  • garam masala
  • chilli
  • pieprz 
  • sól
  • czosnek 
  • cebula pokrojona w kosteczkę
Cebulę podsmażamy na oliwie dodajemy przyprawy i wrzucamy szpinak dusimy,  następnie gotowy szpinak wrzucamy do ziemniaczków i łączymy ze sobą.
 
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy , kładziemy równomiernie nasz farsz i zwijamy jak roladkę, następnie kroimy roladkę na mniejsze porcje i rozkładamy na blaszce pieczemy w piekarniku w 200 stopni pieczemy od 20-25 minut.
 
BABECZKI
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 szklanka cukru 
  • ekstrakt waniliowy lub cukier z prawdziwą wanilią
Mleko, sok, olej miksujemy aż zacznie się pienić dodajemy cukier a następnie cały czas miksując dodajemy mąkę , masa musi być gładka bez grudek na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Gotową masę przekładamy do foremek pieczemy w 180 stopniach przez 22 minuty



ŚMIETANKA Z ORZESZKÓW NERKOWCA
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki cytryny 
  • 2 łyżki syropu z agawy (możecie użyć cukru rozpuszczonego w ciepłym soku z cytryny)
 Nerkowce moczy przez noc w wodzie. Namoczone orzechy płuczemy i wrzucamy do blendera dodajemy wodę i blendujemy , następnie dodajemy sok z cytryny i syrop z agawy i dalej blendujemy na jednolitą masę.
 
A TAK SIĘ BAWILIŚMY NA 2 URODZINKACH KINETIK FITNESS W CHRZANOWIE!!!!!!!!

Komentarze

  1. Czy ta masa na babeczkach, to właśnie śmietanka z nerkowców?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak Małgosiu to jest właśnie śmietanka z nerkowców

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rewelacja! Czegoś takiego szukałam. Dziękuję za przepis :-)

      Usuń
  3. Wpraszam się na imprezkę. PYCHA!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. zapraszamy do zabawy
    http://wspanialetorty.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-nominowano-nas-i-my.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kluski na parze inaczej

Cynamonem pachnący