Pysznotka
Ciasto kruche:
Owoce:
Śmietanę z cukrem ubijamy pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy.- 2 żółtka
- 1 1/2 szklanki mąki
- 100g margaryny
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Owoce:
- truskawki
- borówki
- porzeczki
- maliny
- 2 łyżki dżemu porzeczkowego
- 3 białka
- 125g cukru pudru
- 0,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, na którym narysować okrąg o średnicy 26cm.
Białka
ubić na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier, po łyżce, małymi
porcjami (to bardzo ważne). Na końcu dodać skrobię i sok z cytryny,
delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć, obsypać migdałami. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 140 stopni przez 1 godzinę. Po upieczeniu studzić przy uchylonych drzwiczkach.
- śmietana 30%
- 1 serek mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Kruche ciasto smarujemy dżemem , nakładamy owoce - na owoce bitą śmietanę i pyszną bezę.
rzeczywiscie wyglada pysznie :))))
OdpowiedzUsuńo matko!!!!wyglada wspaniale!!!
OdpowiedzUsuńChciałam sprawdzić co kryje się pod nazwą ,pysznotka, a tu takie wspaniałości, i owoce i migdały, śmietana, same pyszności i do tego jeszcze serek mascarpone, na pewno zrobię takie na weekend, ostatnio w Lidlu pojawiła się nowa śmietana 30% Pilos, próbowałam, ma prwadziwie mleczny smak, ale się rozpisałam:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie także widziałam w lidlu śmietankę 30% jednak nie kupiłam jej :( ale skoro piszesz że jest smaczna to na bank spróbuję
OdpowiedzUsuń