Pysznotka

Pyszne ciasto na kruchym spodzie z dużą ilością owoców bitą śmietaną i bezą z migdałami.


Ciasto kruche:
  • 2 żółtka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 100g margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
 Z podanych składników zagnieść ciasto. Można odstawić do lodówki na 30 minut , po tym czasie przygotować foremkę o średnicy 26 cm należy położyć na blaszce papier do pieczenia następnie wyłożyć ciasto i nakłuć go widelcem piec w 170 stopniach przez 20 minut.

Owoce:
  • truskawki
  • borówki 
  • porzeczki
  • maliny
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego
Beza: 
  • 3 białka
  • 125g cukru pudru
  • 0,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, na którym narysować okrąg o średnicy 26cm.
Białka ubić na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier, po łyżce, małymi porcjami (to bardzo ważne). Na końcu dodać skrobię i sok z cytryny, delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć, obsypać migdałami. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 140 stopni przez 1 godzinę. Po upieczeniu studzić przy uchylonych drzwiczkach.

Śmietana:
  • śmietana 30%
  • 1 serek mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru 
Śmietanę z cukrem ubijamy pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy.

Wykonanie:
Kruche ciasto smarujemy dżemem , nakładamy owoce - na owoce bitą śmietanę i pyszną bezę.


Komentarze

  1. rzeczywiscie wyglada pysznie :))))

    OdpowiedzUsuń
  2. o matko!!!!wyglada wspaniale!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałam sprawdzić co kryje się pod nazwą ,pysznotka, a tu takie wspaniałości, i owoce i migdały, śmietana, same pyszności i do tego jeszcze serek mascarpone, na pewno zrobię takie na weekend, ostatnio w Lidlu pojawiła się nowa śmietana 30% Pilos, próbowałam, ma prwadziwie mleczny smak, ale się rozpisałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie także widziałam w lidlu śmietankę 30% jednak nie kupiłam jej :( ale skoro piszesz że jest smaczna to na bank spróbuję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kluski na parze inaczej

Pasztet!!!

Wielkanocna sałatka