Zdrowo i kolorowo 3
Dzisiaj będzie pysznie w planach pyszny koktajl, szpinakowe klopsiki w sosie koperkowym, a kolacja pyszna sałatka z grzankami.
Śniadanie:
3 kolory
- 2 kiwi + 1/2 szklanki wody+ 2 listki jarmużu
- 5 truskawek
- 1 banan + 1/2 szklanki wody
W ciągu dnia proponuje zjeść zestaw warzyw z humusem , wafle ryżowe
Obiad:
Szpinakowe klopsiki z marchewką i groszkiem
- szpinak
- 1 woreczek kaszy gryczanej (ugotowanej i zmielonej)
- 4 łyżki płatków owsianych namoczonych (zmielonych)
- 1/4 szklanki bułki tartej z suszonym czosnkiem i pietruszką
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 1 łyżka roztopionego masła
- 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 2 jajka lekko rozbite
- sól , pieprz do smaku
Sos koperkowy:
W garnku roztapiamy masło i wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Do naszej zasmażki teraz wlewamy nasz bulion warzywny i cały czas mieszamy tak aby nie zrobiły nam się kluseczki. Koperek siekamy i wrzucamy do zasmażki , teraz zagotować i doprawić do smaku.
Marchewka z groszkiem:
- marchew
- groszek mrożony
- łyżka masła
- cukier, sól do smaku
Kolacja:
Sos:
- 1 łyżka octu ryżowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- sól, zioła prowansalskie, pieprz
Grzanki:
- kilka kromek ulubionego pieczywa
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek oliwy
Mieszankę sałat wrzucamy do miski kroimy ogórka, pomidora, paprykę rzodkiewkę, cebulkę wrzucamy do miski. W szklance rozrabiamy ocet ryżowy, oliwę,musztardę i przyprawy energicznie mieszamy i przed samym podaniem polewamy sałatę. Czosnek przeciskamy przez praskę ,mieszamy z oliwą . Kromki smarujemy i podpiekamy pod grillem.
Tak to wszystko apetycznie i kusząco wygląda,że chyba trzeba będzie spróbować.
OdpowiedzUsuń