Zdrowo i kolorowo 3


Dzisiaj będzie pysznie w planach pyszny koktajl, szpinakowe klopsiki w sosie koperkowym, a kolacja pyszna sałatka z grzankami.
Śniadanie:
3 kolory
  • 2 kiwi + 1/2 szklanki wody+ 2 listki jarmużu
  • 5 truskawek
  • 1 banan + 1/2 szklanki wody
Kiwi obieramy ,wrzucamy do blendera razem z wodą . Przelewamy do szklanki. Teraz bierzemy truskawki i także je miksujemy i przelewamy do szklanki gdzie znajduje się już kiwi, i tak samo postępujemy z bananem.
W ciągu dnia proponuje zjeść zestaw warzyw z humusem , wafle ryżowe 
Obiad:
Szpinakowe klopsiki  z marchewką i groszkiem
  • szpinak 
  •  1 woreczek kaszy gryczanej (ugotowanej i zmielonej)
  • 4 łyżki płatków owsianych namoczonych (zmielonych)
  • 1/4 szklanki bułki tartej z suszonym czosnkiem i pietruszką
  • 1/4 szklanki startego parmezanu 
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 2 jajka lekko rozbite
  • sól , pieprz do smaku
Zaczynam od rozgrzania piekarnika do 175 stopni C . W misce mieszamy posiekany szpinak , bułkę tartą , parmezan, masło, szczypiorek jajka, zmieloną kaszę,płatki owsiane, sól ,pieprz i formujemy małe kulki. Układamy kulki na blasze . Pieczemy 10 do 15 minut, aż lekko zbrązowieją.
Sos koperkowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki 
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 1 pęczek koperku  
W garnku roztapiamy masło i wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Do naszej zasmażki teraz wlewamy nasz bulion warzywny i cały czas mieszamy tak aby nie zrobiły nam się kluseczki. Koperek siekamy i wrzucamy do zasmażki , teraz zagotować i doprawić do smaku.
Marchewka z groszkiem: 
  • marchew 
  • groszek mrożony
  •  łyżka masła
  • cukier, sól do smaku
Marchewkę kroimy w kostkę , w garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy marchewkę i groszek chwilę ją przesmażamy i podlewamy wodą dusimy do miękkości doprawiamy solą i cukrem.
Kolacja:
  • mieszanka sałatowa
  • 1/2 ogórka zielonego 
  • 1 pomidor 
  • parę rzodkiewek 
  • mała cebulka czerwona
  • 1/2 czerwonej papryki
Sos:
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól, zioła prowansalskie, pieprz
Grzanki:
  • kilka kromek ulubionego pieczywa 
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oliwy 
Mieszankę sałat wrzucamy do miski kroimy ogórka, pomidora, paprykę rzodkiewkę, cebulkę wrzucamy do miski. W szklance rozrabiamy ocet ryżowy, oliwę,musztardę i przyprawy energicznie mieszamy i przed samym podaniem polewamy sałatę. Czosnek przeciskamy przez praskę ,mieszamy z oliwą . Kromki smarujemy i podpiekamy pod grillem.









Komentarze

  1. Tak to wszystko apetycznie i kusząco wygląda,że chyba trzeba będzie spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kluski na parze inaczej

Cynamonem pachnący