Wegańskie muffiny

Można nieźle kombinować piekąc różne słodkości i to bez jajek , dzisiaj powstały w mojej kuchni pyszne muffinki z bitą śmietaną ale nie taką zwykłą śmietaną tylko była ona kokosowa:)
  • 6 łyżek mąki orkiszowej(może być inna)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1/2 szklanki mleka ryżowego+kakao (może być inne mleko)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Łączymy wszystko w misce na jednolitą masę i przelewamy do foremek pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 18 minut.




Śmietana kokosowa:
Przepis znalazłam na puszka.pl
  • bardzo zimne mleko kokosowe
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
Mleko koksowe musi być z lodówki , z wierzchu jest gęste mleko i je wyciągamy aż do momentu natknięcia się na wodę do tej gęstej konsystencji dajemy cukier i sól i ubijamy mikserem tak jak śmietanę zwykłą, ozdabiamy nasze wystudzone muffiny i cieszymy się ich smakiem.
Młoda degustuje :)









Komentarze

  1. Moja śliczna kochana z takim apetytem zajada ,więc na pewno są bardzo smaczne,aż ślinkę połykam.
    Brawo ,Brawo

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli mogę doradzić: do muffinek, jak i innych ciast, należy osobno mieszać proszki i płynne składniki, a potem wszystko razem. Dzięki temu, nasze wypieki będą puszyste i delikatne :)

    Zapraszam również do siebie i zachęcam do pozostania na dłużej :)

    https://www.facebook.com/motylechcalatac
    http://vickyxvampire.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kluski na parze inaczej

Cynamonem pachnący