Sajgonki

Już dawno chciałam je zrobić ale jakoś ciężko mi było się za to zabrać, dzisiaj jednak się zmobilizowałam i powstał obiad. Sajgonki pochodzą z Wietnamu , są różne farsze warzywne jak i mięsne. Do naszych sajgonek będziemy potrzebować :

  • papier ryżowy
  • czarny ryż
  • marchewka 
  • cukinia
  • cebula
  • czosnek
  • papryka żółta
  • przyprawy 
Sos
  • sos sojowy
  • mleczko kokosowe
  • chilli
  • trochę musztardy i ketchupu

Papier ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, czarny ryż najlepiej jest namoczyć dzień wcześniej , później należy go gotować przez 30 minut. Nasze warzywa kroimy w cienkie słupki . Na papier ryżowy wykładamy ryż ,warzywa i zwijamy(można już jeść jako zimną przekąskę ale można także usmażyć w oleju lub upiec w piekarniku) ja upiekłam w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut. Sos do sajgonek robimy bardzo prosto mieszamy wszystko w jednej miseczce. Sajgonki przed każdym gryzem maczamy w sosie. SMACZNEGO!!!



CZARNY  RYŻ -  zawiera więcej niektórych składników mineralnych od ryżu brązowego. Szczególna uwagę zwraca wysoka zawartość żelaza, którego ma prawie 3 razy więcej od niego . W Chinach, gdzie prawie 47% procent kobiet cierpi na niedobór tego pierwiastka, czarny ryż może być jego dobrym źródłem.

Komentarze

  1. Wygląda pysznie:)
    Kiedyś smażyłam w oleju - nie polecam - robią się tłuste i często papier ryżowy się rozkleja.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kluski na parze inaczej

Frutariańskie śniadanko

Cynamonem pachnący