Już dawno chciałam je zrobić ale jakoś ciężko mi było się za to zabrać, dzisiaj jednak się zmobilizowałam i powstał obiad. Sajgonki pochodzą z Wietnamu , są różne farsze warzywne jak i mięsne. Do naszych sajgonek będziemy potrzebować :
- papier ryżowy
- czarny ryż
- marchewka
- cukinia
- cebula
- czosnek
- papryka żółta
- przyprawy
Sos
- sos sojowy
- mleczko kokosowe
- chilli
- trochę musztardy i ketchupu
Papier ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, czarny ryż najlepiej jest namoczyć dzień wcześniej , później należy go gotować przez 30 minut. Nasze warzywa kroimy w cienkie słupki . Na papier ryżowy wykładamy ryż ,warzywa i zwijamy(można już jeść jako zimną przekąskę ale można także usmażyć w oleju lub upiec w piekarniku) ja upiekłam w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut. Sos do sajgonek robimy bardzo prosto mieszamy wszystko w jednej miseczce. Sajgonki przed każdym gryzem maczamy w sosie. SMACZNEGO!!!
CZARNY RYŻ - zawiera więcej niektórych składników mineralnych od ryżu brązowego. Szczególna uwagę zwraca wysoka zawartość żelaza,
którego ma prawie 3 razy więcej od niego . W Chinach,
gdzie prawie 47% procent kobiet cierpi na niedobór tego pierwiastka,
czarny ryż może być jego dobrym źródłem.
Wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńKiedyś smażyłam w oleju - nie polecam - robią się tłuste i często papier ryżowy się rozkleja.