Dynia

Jesień tuż tuż za oknem szaro zimno , ale w kuchni nigdy nie musi być szaro ani zimno dziś mam dla was propozycje z dyni  a dokładniej mówiąc lasagna z dyni , do zrobienia będzie nam potrzebne:

  • dynia pokrojona w kosteczkę
  • fasolka szparagowa zielona  ugotowana 
  • cebula pokrojona w kosteczkę 
  • przyprawy i tu wam pozostawiam wybór ja lubię ostre dania  więc u mnie to było dużo chilli pieprz sól.
  • sos pomidorowy najlepiej domowej roboty
  • czosnek
Potrzebny nam również będzie sos beszamelowy :
  • masło roślinne (wegańskie)
  • mleczko kokosowe ( zależy ile potrzebujecie sosu ja użyłam 3 łyżek )
  • 2 łyżki mąki
  • sól ,pieprz
No i oczywiście najważniejsze płaty do lasagne trzeba przygotować je tak jak na opakowaniu.

Zabieram się do przyrządzenia farszu do naszej lasagne, cebulkę dusimy na jednej łyżce oliwy następnie dodajemy dynię przesmażamy ją przez chwilkę dodajemy fasolkę szparagową i jeszcze chwilkę przesmażamy następnie zmniejszamy ogień dodajemy sos pomidorowy przyprawy i dusimy na małym ogniu ok 25 minut pod sam koniec dodajemy czosnek. Gotowy farsz odstawiamy i robimy sos beszamelowy.
Masło topimy w rondelku na małym ogniu dodajemy mąkę mleko kokosowe sól pieprz i cały czas mieszając podgrzewamy aż sos zacznie gęstnieć, gotowy sos odstawiamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C . Foremkę smarujemy oliwą i kładziemy płaty makaronowe następnie farsz dyniowy sos beszamelowy i płaty makaronowe i tak aż do wyczerpania  składników jeśli spożywacie ser możecie z wierzchu posypać serem ja go nie użyłam  jedynie co posmarowałam wierzch resztką sosu i tak zapiekałam 15-20 minut .

Komentarze

  1. Lasagne z dynią? Podoba mi się ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie też, tylko do sosu beszamelowego koniecznie gałka muszkatołowa:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kluski na parze inaczej

Pasztet!!!

Wielkanocna sałatka