kofciki z bobu

BóbBób znany i spożywany był już w starożytności, świadczą o nim odnalezione nasiona w ruinach Troi. Któż z nas pamięta o tym warzywie. Zabiegani, zapracowani, nie mamy czasu ani ochoty na przygotowywanie zdrowej żywności. Jeśli kiedyś natknie nas ochota na jedzenie zgodne z naturą, przypomnijmy sobie o nim. |
Właściwości bobu:
Jak to miło po 3 tygodniach przerwy od
gotowanie upichcić coś swojego pysznego , dzisiaj padło na kofciki z
bobu mamy teraz pod dostatkiem a jest przepyszny!
Bób
mielimy razem z serem w maszynce lub siekamy w blenderze na papkę,
wyciskamy czosnek dodajemy przyprawy mieszamy , do osobnych misek dajemy
jajko i bułkę z naszej papki formujemy kuleczki wrzucamy do jajka a
następnie do bułki smażymy , i zjadamy :) Ja podałam w tortilli można je
zjeść sama albo z sałaką , zrobić do nich sosik z grzybków mniam , z
bobem można naprawdę fajnie kombinować.
|
|||
Świetny pomysł na wykorzystanie bobu - niestety jego walory są niedoceniane - z powodzeniem może zastąpić typowo mięsną polską kuchnię...
OdpowiedzUsuń