kofciki z bobu


Bób

Bób znany i spożywany był już w starożytności, świadczą o nim odnalezione nasiona w ruinach Troi. Któż z nas pamięta o tym warzywie. Zabiegani, zapracowani, nie mamy czasu ani ochoty na przygotowywanie zdrowej żywności. Jeśli kiedyś natknie nas ochota na jedzenie zgodne z naturą, przypomnijmy sobie o nim.







 
 Właściwości bobu:
  • zawiera witaminę PP, B, C, A,
  • ma w sobie żelazo, wapń, fosfor,
  • jest bogaty w błonnik,
  • nie zawiera cholesterolu,
  • jest bogactwem błonnika,
  • dostarcza dużo energii,
  • przyśpiesza odtruwanie,
  • ułatwia trawienie,
  • jest źródłem soli mineralnych,
  • symuluje wydzielanie hormonu wzrostu.
Materiał zaczerpnięty ze strony Bób




Jak to miło po 3 tygodniach przerwy od gotowanie upichcić coś swojego pysznego , dzisiaj padło na kofciki z bobu mamy teraz pod dostatkiem a jest przepyszny!

  • bób ugotowany obrany
  • ser biały
  • czosnek
  • przyprawy (ostre)
  • jajko
  • bułka tarta
Bób mielimy razem z serem w maszynce lub siekamy w blenderze na papkę, wyciskamy czosnek dodajemy przyprawy mieszamy , do osobnych misek dajemy jajko i bułkę z naszej papki formujemy kuleczki wrzucamy do jajka a następnie do bułki smażymy , i zjadamy :) Ja podałam w tortilli można je zjeść sama albo z sałaką , zrobić do nich sosik z grzybków mniam , z bobem można naprawdę fajnie kombinować.
Wspomnienie z wakacji w Kołobrzegu przepiękny zachód słońca nie zobaczyłabym go gdyby nie jedna osoba dziękuję!!!





Komentarze

  1. Świetny pomysł na wykorzystanie bobu - niestety jego walory są niedoceniane - z powodzeniem może zastąpić typowo mięsną polską kuchnię...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kluski na parze inaczej

Frutariańskie śniadanko

Cynamonem pachnący