Ptyśki

Ciasto na ptysie! Trochę zabawy z nim jest ,
 nie należy do najprostszych ale dla chcącego 
nic trudnego a o to przepis :
  • 1 szklanka wody
  • 125 gram masła
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jaj
Zaczynamy od zagotowania wody z masłem jak już będzie ciepła dodajemy mąkę i energicznie mieszamy podsmażając ciasto nie krócej niż 10 minut, 
następnie studzimy(ale nie całkiem). 
Lekko przestudzone ciasto miksujemy dodając po jednym jajku na sam koniec dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy do jednolitej masy. 
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C na blachę do pieczenia wykładamy ciasto łyżką. 
Pieczemy przez 20-25 minut. Ostudzone ptyśki można nadziewać na słodko i na słono:)


A tu mam dla was jeszcze jeden pomysł na deser:)






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kluski na parze inaczej

Frutariańskie śniadanko

Cynamonem pachnący