soczewicowo-słonecznikowo


Uwielbiam soczewice mogę ją spożywać codziennie jest pyszna i zdrowa , zawiera dużo błonnika,wapnia,kwasu foliowego,żelaza dlatego każdy z nas powinien polubić soczewicę zachęcam do tego!!!

Do zrobienia zupy z soczewicy nie trzeba wiele

  • 1 szklanka soczewicy
  • 2 marchewki
  • pieprz,sól
  • 1 łyżeczka curry,garam masala
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu pomidorowego 
  • 2,5-3 szklanki wody
Dodatkowo będziemy potrzebować chleb pokrojony w kosteczkę upieczony w piekarniku z dodatkiem oliwy, a także śmietankę ze słonecznika którą robi się o tak:
  • 1/2 szklanki słonecznika 
  • sól do smaku
  • cytryna
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • można też dodać inne przyprawy
Słonecznik zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut po tym czasie odlewamy tą wodę i wlewamy nasze 1,5 szklanki wody przekładamy do blendera dajemy sól cytryny i blendujemy do jednolitej masy , jk już taka będzie przecedzamy przez drobne sito i o to gotowa śmietanka do zupy.Teraz zajmiemy się zupką. Soczewicę płuczemy przekładamy do garnka i wlewamy wodę , obieramy marchewkę kroimy ją na połówki wrzucamy do soczewicy i gotujemy 30 minut po tym czasie dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze chwilkę, teraz już tylko blendujemy , przekładamy porcję na talerz wlewamy naszą śmietankę i grzanki i zjadamy.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kluski na parze inaczej

Frutariańskie śniadanko

Cynamonem pachnący