Pyszny ,cudowny sernik :)
Ciasto na spód
- 3 marchewki
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 200 g mąki
- łyżeczka cynamonu
- 3/4 łyżeczki sosy oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mąkę, proszek i sodę przesiewamy do miski, w drugiej misce ucieramy jajka cukier i olej , do masy jajecznej dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 170 gotową masę przekładamy do formy ja użyłam tortownicy o wymiarach 22 cm, pieczemy przez 30-40 minut.
Masa serowa
- 500 g sera białego
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- budyń śmietankowy (bez cukru)
Ser biały mielimy, do zmielonego sera dajemy ser mascarpone i cukier ucieramy aż masa będzie puszysta.Teraz do masy serowej dodajemy żółtka po jednym nie spieszymy się , po dodaniu ostatniego dodajemy budyń i śmietanę i jeszcze chwilę ucieramy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno, i po łyżce miksując na wolnych obrotach dodajemy do masy serowej, teraz wyciągamy upieczony spód i wylewamy naszą masę serową pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 60 minut po tym czasie wyłączamy nasz piekarnik i studzimy w piekarniku przez kolejną godzinę.
pięknych
OdpowiedzUsuńŚwiąt życzę
oprószonych cukrem pudrem
Zapraszam do wzięcia udziału w facebookowej zabawie- WEEKENDOWA AKCJA SERNIK :) https://www.facebook.com/tradycyjnakuchnia/posts/253814258130511
OdpowiedzUsuń