Robiąc kluchy dla młodej wpadłam na pomysł na swój obiad nadziewane kluchy pycha! kluski na parze papryka czerwona cukinia pieczarki mozzarella szczypiorek dowolne przyprawy( u mnie to było chilli,sól,pieprz,suszone pomidory czosnek) Kluski ucinamy od góry i wydrążamy środek . Cukinię,pieczarki ,paprykę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni dodajemy sos pomidorowy przyprawy i dolewamy troszkę wody tak żeby się mogło podusić.Na sam koniec dajemy szczypiorek przekładamy do naszych kluseczkowych miseczek i kruszymy mozzarelle , wszystko gotujemy na parze przez 10 minut.
Nie mogłam się oprzeć upieczeniu dzisiaj znowu jakiejś babeczki, już dawno zbierałam się na upieczenie takiej.Jest pyszna. 100 g masła 1 jajko 1 jabłko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 filiżanki mąki 1 filiżanka cukru 2 łyżki cynamonu 1 filiżanka mleka migdały w płatkach Miękkie masło umieszczamy w misie miksera i ucieramy razem z cukrem na puch, następnie dodajemy jajko(konieczne jest aby było w temperaturze pokojowej nie prosto z lodówki). Jabłko obieramy i ścieramy na tarce dodajemy do masy i ucieramy jeszcze chwile, do drugiej misy przesiewamy mąkę z proszkiem i cynamonem dodajemy płatki migdałowe , teraz mokre składniki przelewamy do suchych i dajemy mleko delikatnie łączymy wszystkie składniki, piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni i pieczemy przez 20-25 minut.Ciasto przelewamy do formy na muffinki i posypujemy kruszonką .
Komentarze
Prześlij komentarz