Pasztet!!!

Mój mąż z racji tego że  jest mięsożercą i nie idzie go namówić do przejścia na wege to i tak stwierdził że pasztet jest pyszny:)a to już jest duże uznanie!!!

 


 Pasztet
  • szklanka soczewicy czerwonej 
  • 2 marchewki
  • przyprawy( pieprz sól,czubryca- to mieszanka przypraw)
  • 2 ząbki czosnku 
  • świeżo starty imbir
  • chilli drobno posiekane
  • 1 jajko 
  • 100 g płatków owsianych zmielonych
  • 4 łyżki sosu pomidorowego 
  • 50 ml oleju
Soczewicę gotujemy tak jak pisze na opakowaniu , marchewkę gotujemy do miękkości a następnie mielimy z wcześniej ugotowaną soczewicą, dodajemy przyprawy ,imbir,chilli i jajko i wszystko razem łączymy masę dzielimy na dwie części. 
  • soczewica zielona
  • szpinak
  • przyprawy według gustu
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
Z soczewicą zieloną postępujemy tak samo jak  z czerwoną .Do ugotowanej soczewicy dajemy szpinak jajko przyprawy czosnek wszystko łączymy razem.
 
 
Potrzebne nam będą jeszcze
  • oliwki czarne 
  • migdały
  • cukinia( pokrojona w plastry)
  • foremka na pasztet wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą 
Teraz po kolei do formy dajemy masę z soczewicy czerwonej na to cukinię , następnie masę z soczewicy zielonej oliwki , migdały i ostatnia warstwa masa czerwona. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni od 50-65 minut.

Komentarze

  1. dobry pomysł. może kiedyś uda mi się to zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym to cudo zjeść,musi być naprawde dobre.Jak patrze na ten pasztet to nabieram coraz większego apetytu. Jesteś mistrzynią !!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Aha mistrzynio,to ja Kasia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kluski na parze inaczej

Cynamonem pachnący