pasta z fasoli i bułka z dynią

Fasola - wartość odżywcza

Jest bogata w potas, wapń i fosfor. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. W niektórych jej gatunkach występuje żelazo (haricot), kwas foliowy (mung, pinto, z czarnym oczkiem), selen (z czarnym oczkiem) oraz dobroczynny zwłaszcza dla mężczyzn cynk (fasola czerwona, nerkowa i czarna). Fasola ma też lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych (inhibitory proteazy), a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Niestety ma także wady - powoduje wzdęcia i gazy. Dlatego nie mogą jej jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią, małe dzieci, osoby starsze i cierpiące na zaparcia. W sezonie zrekompensują to sobie fasolką szparagową, równie zdrową, za to mniej kaloryczną i lekkostrawną.



Pasta:
  • fasola czerwona (puszka)
  • czosnek
  • sól,pieprz chilli
  • troszkę śmietanki słonecznikowej
Fasolę płuczemy z zalewy wrzucamy do blendera dajemy czosnek , śmietankę, przyprawy miksujemy i gotowe:)
Bułka z dyni:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 szklanka uprażonych i zmielonych pestek z dyni
  • pestki dyni 
  • 1/2 torebeczki suszonych drożdży
  • oliwa(2 łyżki)
  • sól
  • woda letnia
Składniki podane wyżej umieszczamy w misie i wyrabiamy ciasto , odstawiamy do wyrośnięcia tak na 45 minut ,wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze raz i odstawiamy jeszcze na 15 minut po tym czasie przekładamy na blat i formujemy kwadrat i z tego kwadratu wycinamy mniejsze kwadraty odstawiamy na 15 i w tym czasie nagrzewamy piekarnik do  200 stopniach pieczemy 10-15 minut

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kluski na parze inaczej

Frutariańskie śniadanko

Cynamonem pachnący