pasta z fasoli i bułka z dynią
Fasola - wartość odżywcza
Jest bogata w potas, wapń i fosfor. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. W niektórych jej gatunkach występuje żelazo (haricot), kwas foliowy (mung, pinto, z czarnym oczkiem), selen (z czarnym oczkiem) oraz dobroczynny zwłaszcza dla mężczyzn cynk (fasola czerwona, nerkowa i czarna). Fasola ma też lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych (inhibitory proteazy), a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Niestety ma także wady - powoduje wzdęcia i gazy. Dlatego nie mogą jej jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią, małe dzieci, osoby starsze i cierpiące na zaparcia. W sezonie zrekompensują to sobie fasolką szparagową, równie zdrową, za to mniej kaloryczną i lekkostrawną.
Pasta:
- fasola czerwona (puszka)
- czosnek
- sól,pieprz chilli
- troszkę śmietanki słonecznikowej
Fasolę płuczemy z zalewy wrzucamy do blendera dajemy czosnek , śmietankę, przyprawy miksujemy i gotowe:)
Bułka z dyni:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka uprażonych i zmielonych pestek z dyni
- pestki dyni
- 1/2 torebeczki suszonych drożdży
- oliwa(2 łyżki)
- sól
- woda letnia
Składniki podane wyżej umieszczamy w misie i wyrabiamy ciasto , odstawiamy do wyrośnięcia tak na 45 minut ,wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze raz i odstawiamy jeszcze na 15 minut po tym czasie przekładamy na blat i formujemy kwadrat i z tego kwadratu wycinamy mniejsze kwadraty odstawiamy na 15 i w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopniach pieczemy 10-15 minut
Komentarze
Prześlij komentarz