Kalafior

Zapiekanka z kalafiora

  •  kalafior
  •  ziemniaki
  • cukinia
  • papryka
  • masło
  • czosnek
  • 25 g mąki
  • 100 g różnych serów
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • natka pietruszki
  • 300 ml mleka
  • sól, pieprz
  • cebula (pokrojona w kostkę)
Kalafiora zalać wrzątkiem i obgotować odcedzić i odłożyć, ziemniaki pokroić w kostkę i postąpić tak samo jak z kalafiorem. Do przygotowania sosu należy w rondlu rozpuścić masło  i obsmażyć czosnek i cebulkę dodać mąkę i smażyć jeszcze 1 minutę. Garnek zdjąć z ognia i dolać mleko dodać ser pietruszkę cukinię i paprykę natkę pietruszki. Garnek postawić na ogniu i zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Do żaroodpornego naczynia włożyć kalafiora polać sosem położyć ziemniaki i polać sosem i posypać starty serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kluski na parze inaczej

Pasztet!!!

Wielkanocna sałatka