Dzień czekolady!!



Dziś obchodzimy światowy Dzień czekolady, więc postanowiłam upiec czekoladowy torcik. Z czekolady można robić przeróżne potrawy, można ją nawet wypić robi się  z niej również ozdoby świąteczne które dzieci potem ze smakiem zajadają:) a to moje dzieło przepis w 100% mój własny!!


Ciasto( tortownica 19 cm)
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 batony Danusia miętowe
  • 1/2 szklanki mleka

Zaczynamy od wyciągnięcia 2 misek:) do jeden przesiewamy mąkę,kakao,proszek i dodajemy do tych składników cukry i połamany baton "Danusia" teraz w drugiej misce ubijamy białka z odrobiną soli. Do szklanki gdzie jest mleko dodajemy nasze  żółtka i widelcem roztrzepujemy , wlewamy do mąki dodajemy powoli ubite białka i delikatnie mieszamy piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C i pieczemy od 20-30 minut .

Krem
  • kubeczek śmietany 30%
  • 1/2 cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
Śmietanę ubijamy i pod koniec ubijania dajemy kakao,cukier,cukier waniliowy.





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kluski na parze inaczej

Frutariańskie śniadanko

Cynamonem pachnący