Do zrobienia chleba w domu nie potrzebujemy żadnych maszyn wystarczą nam nasze ręce :)
- 350 g mąki orkiszowej
- 150 g mąki żytniej chlebowej
- 150 g mąki typu graham grubo mielonej
- suszone drożdże
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka wody

Podane składniki umieszczamy w misce i rękami wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce miskę należy przykryć ściereczką, po upływie godziny wyciągamy ciasto i ugniatamy go jeszcze raz tylko tym razem zawijamy od góry ciasto do dołu i kładziemy go na ściereczce w koszyczku i czekamy kolejną godzinkę po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 220 stopni a nasz chlebek przekładamy delikatnie na blachę i nacinamy od góry pieczemy przez 20 -25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz