Domowy chlebek!

Do zrobienia chleba w domu nie potrzebujemy żadnych maszyn wystarczą nam nasze ręce :)

  • 350 g mąki orkiszowej
  • 150 g mąki żytniej chlebowej
  • 150 g mąki typu graham grubo mielonej
  • suszone drożdże
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wody
Podane składniki umieszczamy w misce i rękami wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce miskę należy przykryć ściereczką, po upływie godziny wyciągamy ciasto i ugniatamy go jeszcze raz tylko tym razem zawijamy od góry ciasto do dołu i  kładziemy go na ściereczce w koszyczku i czekamy kolejną godzinkę po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 220 stopni a nasz chlebek przekładamy delikatnie na blachę i nacinamy od góry pieczemy przez 20 -25 minut.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kluski na parze inaczej

Frutariańskie śniadanko

Cynamonem pachnący