Śniadanie:
- 2 placki tortilli
- 1/2 filiżanki ricotty
- 2 pomidory
- łyżka koperku
- skórka z limonki
Składniki ułożyć warstwami na pieczywie. Zwinąć i przekroić na pół.
W ciągu dnia zjadamy orzechy, owoce.
Obiad:
zupa pełna witamin( 4 osoby)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 marchewki, pokrojone w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 2 l bulionu warzywnego
- ½ szklanka brązowego ryżu
- ½ szklanki zielonej soczewicy
- 1 szklanka mrożonej kukurydzy
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
Wstaw duży garnek na średni ogień i rozgrzej w nim oliwę. Wrzuć
marchewkę, selera naciowego i cebulę i podsmaż przez 5 minut, aż
zmiękną. Dodaj bulion i delikatnie doprowadź do wrzenia. Dodaj ryż i
soczewicę i gotuj na wolnym ogniu jakieś 30 minut, aż zmiękną. W tym
momencie możesz od razu dokończyć i podać zupę, albo odstawić ją i
dokończyć kilka godzin później, a nawet następnego dnia. Tuż przed
podaniem podgrzej zupę i wrzuć kukurydzę, groszek i natkę. Podgrzej, aż
warzywa będą ciepłe. Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj.
Przepis pochodzi z programu Domowy Kucharz
Kolacja:
- 1/2 szklanki brązowego ryżu
- 1 szklanka soku jabłkowego
- łyżeczka cynamonu
- 1 jabłko pokrojone w kostkę
Wymieszaj w średnim rondlu ryż, cynamon, kawałki jabłka.Zalej sokiem, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na małym
ogniu aż płyn zostanie wchłonięty, a ryż będzie miękki (ok. 30 min).
Komentarze
Prześlij komentarz