Zdrowo i kolorowo 8



Śniadanie:

  • 2 placki tortilli 
  • 1/2 filiżanki ricotty
  • 2 pomidory
  • łyżka koperku
  • skórka z limonki
Składniki ułożyć warstwami na pieczywie. Zwinąć i przekroić na pół.
W ciągu dnia zjadamy orzechy, owoce.

Obiad:
zupa pełna witamin( 4 osoby)
  •  3 łyżki oliwy z oliwek
  •  3 marchewki, pokrojone w kostkę
  •  2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
  •  2 cebule, pokrojone w kostkę
  •  2 l bulionu warzywnego
  •  ½ szklanka brązowego ryżu
  •  ½ szklanki zielonej soczewicy
  •  1 szklanka mrożonej kukurydzy
  •  1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
 Wstaw duży garnek na średni ogień i rozgrzej w nim oliwę. Wrzuć marchewkę, selera naciowego i cebulę i podsmaż przez 5 minut, aż zmiękną. Dodaj bulion i delikatnie doprowadź do wrzenia. Dodaj ryż i soczewicę i gotuj na wolnym ogniu jakieś 30 minut, aż zmiękną. W tym momencie możesz od razu dokończyć i podać zupę, albo odstawić ją i dokończyć kilka godzin później, a nawet następnego dnia. Tuż przed podaniem podgrzej zupę i wrzuć kukurydzę, groszek i natkę. Podgrzej, aż warzywa będą ciepłe. Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj.
Przepis pochodzi z programu Domowy Kucharz

Kolacja:
  • 1/2 szklanki brązowego ryżu
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
 Wymieszaj w średnim rondlu ryż, cynamon, kawałki jabłka.Zalej sokiem, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż płyn zostanie wchłonięty, a ryż będzie miękki (ok. 30 min).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kluski na parze inaczej

Frutariańskie śniadanko

Cynamonem pachnący