Zdrowo i kolorowo 6



Śniadanie:
Owsianka( 4 porcje)
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  •  1/2 szklanki zarodków owsianych (moczonych przez noc w dwóch szklankach wody)
  • 12 suszonych moreli pokrojonych w paski
  • 1,5 łyżeczki miodu płynnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Rozgrzać piekarnik do 140 stopni C. Rozłożyć orzechy na blaszce do pieczenia i piec przez 8 minut, aż nabiorą  aromatu i lekko się przyrumienią. Następnie posiekać je grubiej.
Do namoczonych zarodków dodać morele i miód sól i na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień i powoli gotować od czasu do czasu mieszając aż większa część wody zostanie wchłonięta ( ok 20 minut). Przełożyć do miseczki i posypać orzechami i cynamonem.

W ciągu dnia zjadamy jogurt naturalny, warzywa, owoce

Obiad:
  • groszek cukrowy
  • marchewka
  • cukinia
  • czerwona cebula
  • czosnek 
  • sos sojowy
  • imbir 
  • chilli
  • makaron ryżowy(przyrządzić tak jak na opakowaniu)
  • 2 jajka( rozbełtane)
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
Cebulę kroimy w paski i tak samo postępujemy z cukinią i marchewką. Do woka wlewamy 2 łyżki oleju i mocno go podgrzewamy wrzucamy jajka i podsmażamy ( powinien powstać nam omlet)przekładamy na talerz i kroimy go drobno. Na patelnie wrzucamy cebulę podsmażamy stale mieszając dorzucamy marchew cukinię czosnek chilli imbir cały czas mieszając podsmażamy dodajemy sos sojowy i ocet ryżowy jeszcze chwile smażymy wrzucamy makaron (podgrzewamy go tak aby stał się ciepły).

Kolacja: 
szejk
  • 1/2 avokado
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • 2 jabłka
Miksujemy wszystko w blenderze.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kluski na parze inaczej

Frutariańskie śniadanko

Cynamonem pachnący