Zdrowo i kolorowo 5

Śniadanie:
Grzanki salsą


  • puszka fasoli ciemnej
  • sól ,czosnek.pieprz ostra papryczka
  • pomidor pokrojony w kostkę
  • mała cebulka pokrojona w kostkę
  • chleb podpiekany pod grillem 

Fasolę ,pomidora,cebulę i przyprawy mieszamy w misce i przekładamy na nasze grzanki.
W ciągu dnia można zjeść 2 jabłka, banana , surówkę z marchewki i jabłka.

Obiad:
Brokuły
  • 2 szklanki brokułów
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego
Makaron ryżowy- zagotować wodę wrzucić makaron i od razu zdjąć z ognia przykryć i odczekać 4 minuty. Rozgrzać olej sezamowy na patelni , dodać orzechy i cały czas mieszając smażyć je 3 minuty. Dodać różyczki brokuł , paprykę smażyć aż zmiękną , wlać sos sojowy i ocet ryżowy i smażyć jeszcze chwilkę następnie dodać bulion i wrzucić makaron i chwile jeszcze  podgrzewać.

Brokuły:
Zawierają dużo potasu ,  są bogate w fosfor, wapń , chrom , żelazo. Chrom obecny w brokule jest bardzo pomocny w leczeniu cukrzycy. Związki mineralne i witaminy dodatnio wpływają na gospodarkę wapniową w organizmie opóźniając proces starzenia się kości (osteoporoza).


Kolacja:
Szarlotka
  • 2 jabłka
  • garść migdałów 
  • 1 szklanka wody 
  • cynamon
Jabłka obieramy kroimy w mniejsze cząstki wrzucamy do blendera dodajemy migdały, cynamon i wodę miksujemy przelewamy do szklanki i pijemy:)










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kluski na parze inaczej

Pasztet!!!

Wielkanocna sałatka