Weganizm

Weganizm to styl życia kierujący się zasadą nie wykorzystywania innych zwierząt. Weganie, podobnie jak wegetarianie, nie spożywają mięsa i innych produktów, których pozyskanie wymaga zabicia zwierzęcia. W odróżnieniu od wegetarian, weganie uważają jednak, że jakiekolwiek czerpanie korzyści z wykorzystywania innych jest niedopuszczalne. Dlatego też, weganie nie spożywają mleka i jego przetworów oraz jajek, miodu. Nie stosują również wełny i jedwabiu.
Weganizm jedynie pozornie wydawać się może niedoborowy, bo istnieje przeświadczenie, że mięso i nabiał są bardzo ważną częścią diety. Według American Dietary Association wegański sposób odżywiania zapewnia organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze a jego stosowanie nie niesie ze sobą zagrożenia dla zdrowia.

Weganizm na talerzu

Dieta wegańska opiera się na tych samych grupach pokarmowych co tradycyjna dieta wegetariańska, z wyłączeniem nabiału. Tym samym podstawą diety są warzywa, owoce oraz zboża, najlepiej z pełnego przemiału. Do tego orzechy, grzyby i rośliny strączkowe – to wystarczy, aby cieszyć się zdrowiem. Wszystkie tradycyjne dania kuchni polskiej i nie tylko z łatwością można przygotować w wersji roślinnej. Zajrzyj do naszego działu Porad Praktycznych.



Przyszły tydzień będę próbować diety wegańskiej jeśli macie ochotę spróbować wegańskich pyszności to zapraszam a już dziś przepis na mleko wegańskie z migdałów( przepis pochodzi ze strony W poszukiwaniu optymalnego zdrowia) Będziemy potrzebować:
  • 1 szklanka migdałów
  • 3 daktyle
  • odrobina wanilii 
  • odrobina cynamonu
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • odrobinka soli
  • 3 szklanki wody
Migdały moczyć przez noc. Odsączyć wodę. Migdały,  dokładnie opłukać i obrać ze skórki. Przełożyć do blendera i  dolać wodę i miksować na jednolitą masę.Przelać przez   gazę do większego naczynia. Wycisnąć starannie, aż w szmatce zostaną suche kawałki migdałów, które można wykorzystać do pieczenia ciastek.
Umyć blender wlać nasze mleczko dorzucić daktyle cynamon gałkę sól i zmiksować Powstaje nam pyszne mleko migdałowe które możemy zjeść z granolą.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kluski na parze inaczej

Pasztet!!!

Ciecierzyca