"Unieś mnie do góry"
Oczywiście nie mogło zabraknąć deseru - dzisiaj padło na tiramisu , na ten pyszny włoski deser jest mnóstwo przepisów każdy inny ja swój dostałam kiedyś od koleżanki i za nic go nie zmienię teraz podzielę się nim z wami.
Do garnka należy wlać espresso 3/4 szklanki cukru 5 łyżek likieru kawowego i podgotować na średnim ogniu. Trzeba mieszać aby cukier się rozpuścił, teraz zgasić płomyk pod garnkiem i ostudzić. Do miski wrzucić żółtka serek mascarpone pozostały cukier i likier kawowy( 1 łyżka)teraz trzeba ubijać mikserem aż będzie gładka i puszysta masa.Teraz bardzo dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, ubitą delikatnie przekładam do masy mascarpone . Możemy użyć różne formy ja dzisiaj zrobiłam w pucharkach więc na dno pucharka położyłam łyżkę naszej masy mascarpone później moczymy biszkopty w syropie espresso i kładziemy je na masę posypujemy kakao i kolejna warstwa masy mascarpone namoczone biszkopty i kakao i gotowe teraz schładzamy w lodówce przez 2 do 3 godzin i można się rozkoszować deserem.
Do garnka należy wlać espresso 3/4 szklanki cukru 5 łyżek likieru kawowego i podgotować na średnim ogniu. Trzeba mieszać aby cukier się rozpuścił, teraz zgasić płomyk pod garnkiem i ostudzić. Do miski wrzucić żółtka serek mascarpone pozostały cukier i likier kawowy( 1 łyżka)teraz trzeba ubijać mikserem aż będzie gładka i puszysta masa.Teraz bardzo dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, ubitą delikatnie przekładam do masy mascarpone . Możemy użyć różne formy ja dzisiaj zrobiłam w pucharkach więc na dno pucharka położyłam łyżkę naszej masy mascarpone później moczymy biszkopty w syropie espresso i kładziemy je na masę posypujemy kakao i kolejna warstwa masy mascarpone namoczone biszkopty i kakao i gotowe teraz schładzamy w lodówce przez 2 do 3 godzin i można się rozkoszować deserem.
Komentarze
Prześlij komentarz