Tort na Dzień Kobiet

To tak jak obiecałam z małym opóźnieniem podaje przepis na pyszny tort , który można było skosztować w sobotni wieczór w Kinetik Fitness.
Przepis na biszkopt zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki 
  • 10 jajek 
  • 1 szklanka  cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek , teraz należy je potraktować mikserem ubijając na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy cukier i dalej ubijamy, następnie gdy mamy już sztywną masę z białek i cukru dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Teraz wystarczy wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać żeby masa  nam nie opadła , z podanych składników wychodzą dwa biszkopty o średnicy 22 cm jeżeli nie posiadamy dwóch takich samych tortownic najlepiej jest zrobić ciasto 2 razy. Na dno tortownicy kładziemy krążek z papieru do pieczenia i wylewamy naszą masę pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 160-170 stopni ,biszkopt wyciągamy z piekarnika i nim rzucamy o podłogę z wysokości  60 cm ja rzucam zazwyczaj 2x tak na wszelki wypadek.
Składniki na masę I
  • 4 całe jaja 
  • 1 szklanka cukru
  • 2 kostki masła bez dodatków 
  • 50 ml spirytusu 
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g białej czekolady
Jajka wbijamy do miski i stawiamy nad kąpielą wodną dodajemy cukier waniliowy, cukier i ubijamy do momentu aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość ,odstawiamy żeby przestygła w tym czasie jak masa z jajek stygnie my wrzucamy połamaną czekoladę do miski i stawiamy nad kąpielą wodną i ją rozpuszczamy teraz bierzemy masełko w temperaturze pokojowej i ucieramy go do białości jak już będzie białe dodaje,my czekoladę i przez chwilę miksujemy do połączenia się składników , teraz po jednej łyżce cały czas miksując dodajemy naszą masę jajeczną i na sam koniec wlewamy nasz alkohol.
Składniki na masę II
  • 1 opakowanie mrożonych truskawek  
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki płaskie mąki kukurydzianej 
Truskawki włożyć do garnka podlać wodą i zagotować. Odcedzić owoce na sitku odmierzyć 150 ml soku i dodać pozostałe składniki dobrze wymieszać podgrzać i mieszać aż masa zgęstnieje. Dodać truskawki które wcześniej wyciągneliśmy i delikatnie wymieszać odstawić do przestygnięcia .


Biszkopty należy przekroić powinny powstać 4 krążki nasączyć herbatą u mnie była to zielona herbata jaśminowa , przełożyć masą białą czerwoną białą. Dekorację tortu zostawiam waszej wyobraźni.
 

Komentarze

  1. Myślę ,że już niedługo też taki będę jadła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten tort wygląda świetnie a smakował pewnie niebiańsko.-Kasia-twoja fanka i smakoszka

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kluski na parze inaczej

Pasztet!!!

Ciecierzyca