
To tak jak obiecałam z małym opóźnieniem podaje przepis na pyszny tort , który można było skosztować w sobotni wieczór w
Kinetik Fitness.
Przepis na biszkopt zaczerpnęłam ze strony
Moje wypieki
- 10 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek , teraz należy je potraktować mikserem ubijając na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy cukier i dalej ubijamy, następnie gdy mamy już sztywną masę z białek i cukru dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Teraz wystarczy wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać żeby masa nam nie opadła , z podanych składników wychodzą dwa biszkopty o średnicy 22 cm jeżeli nie posiadamy dwóch takich samych tortownic najlepiej jest zrobić ciasto 2 razy. Na dno tortownicy kładziemy krążek z papieru do pieczenia i wylewamy naszą masę pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 160-170 stopni ,biszkopt wyciągamy z piekarnika i nim rzucamy o podłogę z wysokości 60 cm ja rzucam zazwyczaj 2x tak na wszelki wypadek.
Składniki na masę I
- 4 całe jaja
- 1 szklanka cukru
- 2 kostki masła bez dodatków
- 50 ml spirytusu
- 1 cukier waniliowy
- 200 g białej czekolady
Jajka wbijamy do miski i stawiamy nad kąpielą wodną dodajemy cukier waniliowy, cukier i ubijamy do momentu aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość ,odstawiamy żeby przestygła w tym czasie jak masa z jajek stygnie my wrzucamy połamaną czekoladę do miski i stawiamy nad kąpielą wodną i ją rozpuszczamy teraz bierzemy masełko w temperaturze pokojowej i ucieramy go do białości jak już będzie białe dodaje,my czekoladę i przez chwilę miksujemy do połączenia się składników , teraz po jednej łyżce cały czas miksując dodajemy naszą masę jajeczną i na sam koniec wlewamy nasz alkohol.
Składniki na masę II
- 1 opakowanie mrożonych truskawek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki płaskie mąki kukurydzianej
Truskawki włożyć do garnka podlać wodą i zagotować. Odcedzić owoce na sitku odmierzyć 150 ml soku i dodać pozostałe składniki dobrze wymieszać podgrzać i mieszać aż masa zgęstnieje. Dodać truskawki które wcześniej wyciągneliśmy i delikatnie wymieszać odstawić do przestygnięcia .
Biszkopty należy przekroić powinny powstać 4 krążki nasączyć herbatą u mnie była to zielona herbata jaśminowa , przełożyć masą białą czerwoną białą. Dekorację tortu zostawiam waszej wyobraźni.
Myślę ,że już niedługo też taki będę jadła.
OdpowiedzUsuńTen tort wygląda świetnie a smakował pewnie niebiańsko.-Kasia-twoja fanka i smakoszka
OdpowiedzUsuń