Jaki posiłek przed treningiem?

Próbujesz zgubić zbędny tłuszczyk trenując? Brawo - to jedyna rozsądna strategia! Aby twoje wysiłki były jeszcze skuteczniejsze, dowiedz się, co jeść przed treningiem.

Diety cud obiecują, że w ciągu tygodnia lub dwóch zgubisz kilka kilogramów. Zazwyczaj efekt jest mizerny, a kilogramy, które naprawdę możesz zgubić w tak krótkim czasie to nie tłuszcz, ale woda.
Jedynym skutecznym sposobem na przyśpieszenie przemiany materii i spalenie zbędnych zapasów tłuszczu jest trening. Ważne jest jednak nie tylko to, co trenujesz i kiedy (osoby pragnące schudnąć powinny ćwiczyć rano), ale również to, co jesz przed treningiem.
Posiłek spożywany przed treningiem powinien być lekkostrawny i składać się przede wszystkim z węglowodanów. Jednak badania pokazują, że węglowodany węglowodanom nierówne. Jeśli przed wysiłkiem zjesz produkt o wysokim indeksie glikemicznym (na przykład białe pieczywo), to poziom cukru w twojej krwi gwałtownie wzrośnie. Jeśli zjesz coś, co nie spowoduje takiego skoku - na przykład niesłodkie musli z jogurtem - masz szansę spalić dwa razy więcej tłuszczu przy ćwiczeniach!
Naukowcy, którzy opublikowali takie wyniki badali przede wszystkim ilość wolnych kwasów tłuszczowych we krwi osób ćwiczących - w czasie treningu i tuż po. To właśnie dzięki temu wskaźnikowi byli w stanie stwierdzić, w jakim stopniu organizm badanych zdecydował się nadszarpnąć swoje tłuszczowe zapasy.
Dlaczego wyniki osób, które jadły produkty o niskim indeksie glikemicznym różniły się tak bardzo od pozostałych? Z punktu widzenia biologii jest to logiczne - jeśli organizm na kilka godzin przed treningiem odnotował gwałtowny wzrost ilości cukru we krwi, to „zakłada" on, że nie ma obawy o źródła łatwo przyswajalnej energii. Jeśli takiego sygnału nie było, ciało stawia na własne zasoby energii. Przy czym posiłek o niskim indeksie glikemicznym wcale nie musi być mniej kaloryczny.


Tekst pochodzi ze strony:  http://aktywni.pl/aktualnosci/co-jesc-przed-treningiem-zeby-scuhdnac/

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kluski na parze inaczej

Pasztet!!!

Ciecierzyca