Weganizm
Weganizm to styl życia kierujący się
zasadą nie wykorzystywania innych zwierząt. Weganie, podobnie jak
wegetarianie, nie spożywają mięsa i innych produktów, których pozyskanie
wymaga zabicia zwierzęcia. W odróżnieniu od wegetarian, weganie uważają
jednak, że jakiekolwiek czerpanie korzyści z wykorzystywania innych
jest niedopuszczalne. Dlatego też, weganie nie spożywają mleka i jego
przetworów oraz jajek, miodu. Nie stosują również wełny i jedwabiu.
Weganizm jedynie pozornie wydawać się
może niedoborowy, bo istnieje przeświadczenie, że mięso i nabiał są
bardzo ważną częścią diety. Według American Dietary Association
wegański sposób odżywiania zapewnia organizmowi wszystkie niezbędne
składniki odżywcze a jego stosowanie nie niesie ze sobą zagrożenia dla
zdrowia.
Weganizm na talerzu
Dieta wegańska opiera się na tych samych
grupach pokarmowych co tradycyjna dieta wegetariańska, z wyłączeniem
nabiału. Tym samym podstawą diety są warzywa, owoce oraz zboża,
najlepiej z pełnego przemiału. Do tego orzechy, grzyby i rośliny
strączkowe – to wystarczy, aby cieszyć się zdrowiem. Wszystkie
tradycyjne dania kuchni polskiej i nie tylko z łatwością można
przygotować w wersji roślinnej. Zajrzyj do naszego działu Porad
Praktycznych.
Przyszły tydzień będę próbować diety wegańskiej jeśli macie ochotę spróbować wegańskich pyszności to zapraszam a już dziś przepis na mleko wegańskie z migdałów( przepis pochodzi ze strony W poszukiwaniu optymalnego zdrowia) Będziemy potrzebować:
- 1 szklanka migdałów
- 3 daktyle
- odrobina wanilii
- odrobina cynamonu
- odrobina gałki muszkatołowej
- odrobinka soli
- 3 szklanki wody
Umyć blender wlać nasze mleczko dorzucić daktyle cynamon gałkę sól i zmiksować Powstaje nam pyszne mleko migdałowe które możemy zjeść z granolą.
Komentarze
Prześlij komentarz