Szaszłyki

Z tęsknoty za latem, ciepłymi wieczorami na podwórku robiąc grilla postanowiłam sobie przybliżyć lato, zrobiłam szaszłyki oczywiście warzywne ,naprawdę nie trzeba wiele pracy włożyć żeby zjeść pyszny posiłek.
Do szaszłyków użyłam patyczków namoczonych w wodzie przez 15 minut. A do przygotowania tych pyszności będziemy potrzebować jeszcze: 

  • żółtą paprykę
  • czerwoną paprykę
  • zieloną paprykę
  • brokuły
  • czerwoną cebulę
  • cukinię
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • bazylia
Wszystkie składniki kroimy , tak jak nam wygodnie. Wrzucamy do miski solimy pieprzymy dodajemy oliwę i bazylię , a teraz rękami mieszamy. Na nasze duże wykałaczki nabijamy warzywa tak jak nam się podoba . Włączamy piekarnik na funkcję grill i dajemy najwyższą temperaturę jaką ma nasz piekarnik i grillujemy ( u mnie było to 15 minut , ale wszystko zależy od waszych piekarników trzeba zaglądać). 

Ziemniaczki do szaszłyków:
  • ziemniaki
  • woda
  • sól
  • masło
  • gałka muszkatołowa
  • czosnek
Ziemniaki gotujemy , później ugniatamy dodajemy masło, czosnek,gałkę  robimy pure następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę- wkładamy do piekarnika i zapiekamy 10-15 minut.




Dip:
  • mango
  • mleko kokosowe
  • cytryna
  • sos sojowy
  • pieprz 
  • chilli w proszku
  • zielona pietruszka
Powyższe składniki miksujemy na jednolitą konsystencje .

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kluski na parze inaczej

Frutariańskie śniadanko

Cynamonem pachnący